21,  Intervjuji

Za stekli užitka 1/2

Drugače je, če poveš nekomu, da greš na psihološko ekskurzijo v Amsterdam, kot recimo, če bi rekel, da greš v … Rim. Ali pa Barcelono, Paris, Berlin … Vsa po vrsti lepa mesta z bogato zgodovino, a vendar, Amsterdam zaseda scela edinstveno pozicijo zavoljo svobode, ki jo obljublja. Stereotipne sheme se hitro aktivirajo in bržkone se sprožijo olfaktorni spomini otopelega vonja marihuane, podobe romantičnih kanalov v večernem soju rdečih svetilk in trušč mimoidočih kolesarjev. Predvsem slednji te lahko, v trenutkih nepazljivosti, stanejo življenja.

Na tem mestu si nisva zadala, spuščati se v antropološke temelje prodaje spolnih storitev, lahko pa izpostaviva, da si kot pozoren opazovalec družbe, sploh pa bodoči psiholog sredi Amsterdama z obilo prostega časa in radovednosti, nikakor ne moreš privoščiti ostati brezbrižen do spolnih delavk in delavcev (opomba: spolna delavka oz. sex worker predstavlja vrednostno nevtralno alternativo izrazu prostitutka). V okviru programa ekskurzije smo obiskali center P&G, ki se ukvarja z informiranjem, podporo in nudenjem pomoči osebam, ki služijo denar s prodajo spolnih storitev. Gre za kolektiv medicinskih sester, socialnih delavcev in ostalega osebja, ki nudi brezplačno podporo vsem, ki jo poiščejo. Njihov cilj je opolnomočiti spolne delavke in delavce Amsterdama na področju vseh relevantnih informacij v zvezi z vstopom v poklic in izstopom ter socialnimi in zdravstvenimi specifikami njihovega dela. Ponujajo tako tečaje angleščine kot tudi samoobrambe in v primerih stiske nudijo svetovanje in oporo.

Navkljub dokaj obsežni količini dostopnih informacij o spolnih storitvah in osebah, ki to ponujajo, mnogotere statistike in splošni opisi pojava ne morejo nadomestiti izkušnje prvoosebne interakcije. Zavedanje, da je pot včasih celo pomembnejša od cilja, naju je vodilo, da karseda podrobno in brez krinke objektivnega opiševa najino izkušnjo pogovora s spolno delavko.

Iskreno povedano, intervjuja s spolno delavko v Amsterdamu ne delaš pogosto in dobro se zavedaš, da bo potrebno napraviti kar nekaj korakov izven svoje cone udobja. Reakcije ostalih udeležencev ekskurzije na najino odločitev so bile odobravajoče, čeravno ne vedno razumljene, sploh v kontekstu potrebnega odpovedovanja večernim družabnim aktivnostim v toplem zavetju prenatrpanih hostelskih sob. In čeprav je večina študentov do spolnih delavk vzpostavila spoštljiv odnos in o njihovem delu prejela veliko informacij, beseda »kurba« vseeno ni čisto izumrla v času našega obiska.

Vedela sva, da sam intervju ne bo trajal dolgo, zaradi česar je bil pritisk izbire pravih vprašanj toliko večji. Poplava možnosti te rahlo ohromi in to še ni najtežji del. Kako sploh pristopiti do spolne delavke, brez da bi si zmanjšal možnosti uspešnega odziva? Nenazadnje nobena izmed njih ne pričakuje dveh radovednih študentov s kupom vprašanj!

Ko pade noč in se v navalu dopamina sprehajaš proti rdeči četrti, se šele dobro zaveš svoje nenavadne naloge. Prihajaš kot turist, a hkrati ne kot eden tistih, ki si želi seksualne eskapade, po drugi strani pa na ženske v izložbah vendarle ne boš gledal kot na zgolj še eno znamenitost. Stala sva izven stereotipov, a hkrati sva se dobro zavedala, da bo najina izbira potencialnih sogovornic pod popolnim vplivom najinih lastnih predsodkov. V na videz lahkotnemu mimohodu sva brezsramno presojala, kako zanimive, inteligentne in pogovorljive se nama zdijo posamezne spolne delavke. Misliš, da tale govori angleško? Ji lahko zaupava, da bo iskrena z nama? Ne, ona izgleda slabe volje … Kaj pa tista tam? Ne, preveč umetna deluje.

Časa nisva imela na pretek in spolne delavke so ga imele še manj. V povprečnih osemurnih delavnikih je potrebno pokriti dnevno najemnino prostorov, kar pri običajni tarifi zahteva približno tri stranke. Midva pa s 15 evri zataknjenimi v zvezku, kjer je pisalo:

 

Hello!

Do you speak English?

We are students and we would like to ask you a couple of questions.

15 minutes for 15 euros?

Odlašala sva pristop do izložb. Živčnost se pomeša s prijetnim pričakovanjem in radovednostjo, ko navezuješ očesni stik s spolno delavko in začneš se spraševati, kako izgleda situacija s perspektive zunanjega opazovalca. Nikakor ne želiš izpasti kot zmeden turist ali nepoznavalec, hkrati pa želiš s svojim pristopom izraziti spoštovanje in pristno zanimanje. Ura teče in nedolžni turisti se počasi umikajo. Meja med ogledom znamenitosti in obiskom spolne delavke se počasi mrači, demografija sprehajalcev se postopoma spreminja. Nekateri diskretno izstopajo izmed sveže odgrnjenih rdečih zaves, drugi šele vstopajo. Včasih si celo kakšna možaka podata kljuko in na kratko pokimata drug drugemu. Potem so tu skupinice glasnih pijanih turistov, ki glasno komentirajo spolne delavke in spodbujajo drug drugega k obisku (C’mon mate, you go in ‘ere an’ tell us if she’s any good). Trkanje po steklu, neslane opazke in kričanje se stopnjuje premočrtno z uro noči. Nekatere spolne delavke postajajo nestrpne, druge zdolgočasene, tretje obupane. V želji po ohranjanju stopnje zaslužka je moč opaziti bolj progresivne tehnike privabljanja strank kot npr. trkanje po steklu in dajanje verbalnih spodbud. Spet druge ženske zdolgočaseno zrejo v svoje mobilne telefone, klepetajo z ostalimi sodelavkami ali si privoščijo kratko malico. Na trenutke so prizori kar boleče vsakdanji.

Naposled se zaveš, da odlašati nima smisla. Ljudem dolguješ zanimiv vpogled v poklic spolne delavke in strah pred nervozo in izgubo koncentracije je potrebno premagati. Bila sva negotova v svoje sposobnosti izvedbe intervjuja; kaj če bova pozabila kakšno vprašanje, kaj če najina vprašanja niso dovolj dobra, primerna, zanimiva … Vse to in še več ti drvi skozi misli, ko končno izbereš potencialno sogovornico in se približaš steklu. Prvim nekaj ženskam sva navdušeno pomahala in jim na steklo pritisnila razprt zvezek z vnaprej pripravljenim nagovorom in pripetimi 15 evri. Iz obrazne mimike nekaterih žensk je bilo razbrati, da jim angleščina ni domača, spet druge so izrazile začetno zanimanje nad najinimi motivi. Intervju pomeni izpostavljanje in spolne delavke se nerade izpostavljajo. Njihovi odzivi so variirali od golega odkimavanja ter prisrčnih odklanjanj s pošiljanjem poljubčkov do informiranja o pravi ceni njihovih storitev (50 euros for 20 minutes). Ne glede na način njihovega odziva, sva ugotovila, da naju je njihova prijaznost prijetno presenetila, kar je hkrati pomenilo tudi, da najin pristop niso dojemale kot neprimeren ali žaljiv.

Na najino prvo noč nisva dobila intervjuja, sva se pa naučila nekaj pomembnih lekcij. Ugotovila sva, da prošnja za intervju lahko vzbuja nelagodje in nezaupanje in da je ob izložbo potisnjenemu zvezku zelo enostavno odkimati. Odločila sva se, da bo potrebno najino strategijo prilagoditi, če bova hotela izpolniti svoja pričakovanja in pričakovanja potencialnih bralcev. Naslednjega večera sva zato poizkušala z nekoliko drugačnimi pristopi. Zatajila sva svojo stroko in študentski izvor ter celo razmišljala, če bi se predstavljala kot dejanski bodoči stranki, ki se želita prepričati o spolni delavki, preden jo najameta za stalno. A žal naju tudi variacije najinih nagovorov in odsotnost zvezka niso pripeljale nič bližje cilju. Skušala sva tudi poiskati spolne delavke, ki bi imele manj obiska in bi bile posledično pripravljene sprejeti najino skromno vsoto v zameno za pogovor, a nisva imela sreče. Zavrnitve so bile opremljene z vnovičnimi informacijami o ceni njihovih storitev, kar naju je precej potrlo. Ne gre le za denar, pač pa za oblikovanje zavedanja, da nisi v očeh spolnih delavk nič drugačen kot ostale potencialne stranke. 50 euros for 20 minutes. Tvoji nameni imajo enako ceno kot nameni kogarkoli drugega in edina pot do intervjuja, zahteva, da poženeš kolesje njihove ekonomije, s čemer v bistvu podpreš storitev kot tako. To naju je spravilo v nelagodje, saj nisva resnično vedela, ali sva pripravljena podpreti njihovo dejavnost. Čeprav sva se nazadnje odločila za intervju, na to vprašanje še vedno ne poznava odgovora. Večina žensk namreč vstopa v poklic prostovoljno in imajo nadzor nad svojo delovno situacijo, kar pa ne pomeni, da tega ne počnejo zgolj za denar. Hotela sva namreč verjeti, da opravljajo svoje delo zaradi lastnega zadovoljstva, a kasneje sva izvedela, da se ženske s takšnimi ambicijami ukvarjajo prvenstveno s spremstvom (escort), kjer sta tako denar kot tudi status strank višja.

Na večer pred tretjo nočjo sva čutila že kar precejšen pritisk. Dve jutri sva preživela v razlagi udeležencem ekskurzije, zakaj nama ni uspelo. Glavno spoznanje pretekle noči je bilo, da brez donacij ne bo uspelo. Ker sama nisva imela dovolj finančnega vložka, sva nagovorila kolegice in kolege in jim razložila celotno situacijo. Bila sva prijetno presenečena nad številom študentov, ki so se odločili podpreti najina prizadevanja. Čeprav sva vsem donatorjem v primeru neuspeha obljubila povračilo, sva vedela, da poti nazaj ni več. Ko sva tiste usodne noči ponovno zakorakala sva potrebovala kar precej časa, preden sva se dokončno opogumila nagovoriti prvo spolno delavko … ki pa naju je zavrnila. Two people is 100 euros. Hodila sva dalje, a vedela sva, da potrebujeva plan B. Kaj storiti v primeru, da se nama ne bo uspelo dogovoriti za obisk v dvoje? Sklenila sva, da v kolikor ne bi šlo drugače, eden sprejme žrtev in ostane zunaj.

Duh nama je začel že resno pojemati in razmišljala sva v smeri, da vprašava le še tri, potem pa nazaj v hostel, z repom med nogami. Bilo je prepozno za noč in ravno še prezgodaj, da bi se reklo jutro, ko sva stopala mimo rožnato osvetljene polkletne izložbe. Greva? A k njej? Ja … greva. Morava, to je to. Sramežljivo sva ji pomahala in deležna sva bila prijaznega nasmeška. Pristopila sva. Izložbena vrata so se odprla in pred nama je stala medicinska sestra, od glave do svojih vrtoglavih pet v svetlečem belem lateksu. Kodri dolgih platinasto blond las, speti na strani, so pričali o nemalo potegih s kodralnikom in laku za lase, njena oprava odprta ravno dovolj, da so njene umetne prsi grozile z nevarnim razlitjem  čez rob. V skoraj vseh pogledih je bila najboljši predstavnik kognitivne sheme, ki se nam pojavi ob misli na prostitutko v rdeči četrti, z nekaj čudovitimi izjemami …