WTF IS ŠOU?

“Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je demokratično organizirana skupnost, ki zastopa pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani in samostojnih visokošolskih zavodov, ki so člani ŠOU v Ljubljani.” V članku razglabljamo o Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani in kaj počne.

Uvodnik: klinična psihologija

Že nekaj let se slovensko zdravstvo sooča s pomanjkanjem kadra specialistov klinične psihologije. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji zgolj nekaj čez 100 kliničnih psihologov. Poleg tega psihoterapevt ni registriran med poklici in posledično zaradi tega tudi slabo reguliran, kar pomeni, da se na »trgu« pojavlja veliko »psihoterapevtov«, ki nimajo ustrezno pridobljenih znanj iz tega področja. Veliko o tem, nekaj pa tudi o sreči, v uvodniku za klinično psihologijo.

Alternativa

Alternativa nima alternative. To je nekakšen skrčen prikaz osnovne logike političnega diskurza časa, ki ni brez alternativ, vsaj miselnih in utopičnih, a kjer alternative same nimajo alternative.

Spoznajmo sovražnika

Dr. Primož Krašovec se loti pojma “hejterja” v nasprotju s pojmom “sovražnika”. Ugotavlja, da hejter nima drugega sveta, v katerega bi lahko pobegnil; njegovo razmerje do sveta avtentičnega življenja je lahko le negativno, odklonilno, zavračajoče. Odgovore na vprašanja, kot so kakšen pomen ima pojem “hejterja” za ostale in kakšne so implikacije, dobite ob branju članka.

Uvodnik: Socialna psihologija

Spolno stereotipiziranje novorojenčkov, socialna psihologija terorističnih skupin ter kratek uvod v kritično socialno psihologijo… Zakaj? Ker svet vsekakor ni črno-bel (kakor bi ga marsikdaj radi kategorizirali naši možgani) in dolžnost vsakego posameznika, še bolj tistega, ki si je za predmet svojega zanimanja in raziskovanja izbral človeka, je stremenje za resnico.

Uvodnik: Nevroznanost ali Iz-umiti svoje možgane na novo

Zakaj se je pomembno ukvarjati z nevroznanostjo? Zakaj smo ljudje tako spremenljivi? Zakaj sploh pisati o spremenljivosti? In kaj ima vse to skupnega s hrano in našimi prehranjevalnimi navadami? Morda se odgovori na ta vprašanja skrivajo prav v tem članku.

PSIHOLOGIJA IN FILM: American history X

American History X je globoka in presunljiva drama o posledicah rasizma, nesprejemanja in močne ideologije, ki na koncu pripelje do uničenja družine. Skozi film smo priča nazorni uprizoritvi ekstremizma v Ameriki ter odločmu boju glavnega igralca, da bi se spremenil in rešil brata, po tem ko je sam živel življenje polno nasilja in predsodkov. Film smo analizirali v okviru večih konceptov, med njimi tudi prispodobi “soda” Zimbarda.

Utopija

Kaj nas čaka v prihodnosti, kakšni vzorci strategij za doseganje različnih ciljev prevladajo? In kako je to povezano z psihologijo? V slogi je moč – a čigava?

Uvodnik: Psihologija dela in organizacije

To, da se mlad človek sprašuje o lastni prihodnosti, načrtih, spogleduje z različnimi alternativnimi možnostmi in eksperimentira ter se navdušuje nad potencialom, ki mu ga življenje, polno odločitev zagotavlja, je tisto, zaradi česar vemo, da je takšna oseba bolj ali manj pripravljena na spremembe. Se da strah premagati in stopiti iz cone udobja?